/Expertises/Techtrends/imec.digimeter/imec.digimeter 2018/Attitudes ten opzichte van technologie

Attitudes ten opzichte van technologie

Positieve attitude tegenover technologie, maar ook bewust van de uitdagingen

De meeste Vlamingen kijken met een positief gevoel naar technologische ontwikkelingen. Ze menen dat technologie ons leven gemakkelijker en comfortabeler maakt, tonen interesse voor digitale technologieën en vinden technologie leuk. Deze positieve attitude hangt samen met de leeftijd: hoe jonger, hoe enthousiaster mensen over technologie denken. En het valt op dat er ook bij de 65-plussers een grote groep technologiefans is.

Als we peilen naar de perceptie van de eigen technologische vaardigheden, zien we zoals verwacht dat leeftijd een rol speelt. Hoe ouder iemand is, hoe lager hij of zij de eigen digitale vaardigheden inschat. Daarom is het zo opmerkelijk dat de onzekerheid over digitale technologie bij de jongste leeftijdsgroepen gestegen is.

De voorbije jaren ontstond er een haat-liefdeverhouding met de smartphone. Mensen vinden het praktisch om zo’n compact alles-in-één toestel op zak te hebben, maar voelen er zich tegelijk ook onbehaaglijk bij. Zij beseffen dat wij steeds afhankelijker worden van de smartphone en dat hij onze sociale relaties beïnvloedt. Zeker de 16- tot 34-jarigen hebben het gevoel dat ze er te veel tijd aan spenderen of dat ze er zelfs verslaafd aan worden. Dat betekent niet dat ze minder overtuigd zijn van de kracht van de smartphone, wel dat ze erover nadenken hoe ze in specifieke situaties opnieuw hun smartphonegebruik onder controle kunnen krijgen. Het aantal Vlamingen dat zichzelf daarvoor ‘regeltjes’ oplegt, stijgt opnieuw sterk. De vaakst aangehaalde tactieken zijn de smartphone wegleggen tijdens een vergadering of gesprek, notificaties uitschakelen of bij het autorijden de smartphone buiten handbereik leggen.

Vlamingen blijven dus over het algemeen positief over technologie, maar zijn ook niet blind voor de uitdagingen die ermee verbonden zijn. Ze gaan bovendien op zoek naar manieren om meer grip te krijgen op de rol van technologie in hun leven.

Download het volledige rapport

Attitudes infografiek

Voor bedrijven

Digitale Transformatie? It takes two to tango

Grootste conclusie van Digimeter 2018 is dat de consument een meer volwassen relatie aan het uitbouwen is met zijn digitale partner. It takes two to tango; de consument verwacht dus ook van jullie, de bedrijven die digitale oplossingen op de markt brengen, dat hij als volwaardige gesprekspartner wordt betrokken bij jullie nieuwe digitale innovaties.

Het succes van de evoluties naar een AI- en datagedreven economie hangen in belangrijke mate af van het vertrouwen van de consument in de technologie en de bedrijven achter die technologie. De Digimeter toont in ieder geval aan dat het met dat eerste vrij positief is gesteld. Slechts 10% heeft geen vertrouwen in de technologie en 2/3 van de consumenten zien duidelijke voordelen.

Meer dan ooit kunnen transparant datagebruik en transparante businessmodellen een differentiërende factor zijn in het digitale speelveld. Wij blijven in ieder geval de vinger aan de pols houden wat betreft attitudes t.o.v. AI en datagedreven producten en diensten. Enerzijds via de Digimeter en anderzijds door het opzetten van gebruikerstesten in reële context voor die next-generation digitale oplossingen. Zo kunnen consumenten en bedrijven in alle transparantie samen de voordelen van digitale technologie verder ontdekken en uitdiepen.

Is jouw bedrijf ook bezig met digitale innovatie? Hebben jullie een idee, eerste prototype of bijna-marktklaar product, maar mis je nog real life feedback van jullie potentiële eindgebruikers? Neem contact op met Olivier Rits

Lieven de marez

Prof. Dr. Lieven De Marez

Head of imec - Ghent University - MICT

Olivier Rits

Olivier Rits

Program Manager imec.livinglabs