/Vlaamse innovatiemotor/Kennisuitwisseling/IoT & draadloze technologie

IoT & draadloze technologie

In het Internet of things (IoT) communiceren apparaten en objecten met elkaar en met hun omgeving. De toekomst van het Internet of things hangt samen met de evolutie van onze netwerktechnologie. Met zijn onderzoek legt imec daarvoor de basis.

We leven in een hypergeconnecteerde wereld. Mensen én apparaten – van productiemachines tot consumentenelektronica – zijn almaar vaker met elkaar verbonden.

Voor het Internet of things hebben we nood aan netwerken met weinig vertraging, hoge betrouwbaarheid en laag energieverbruik. Met zijn onderzoek legt imec daarvoor de basis.

IoT vraagt om specifieke netwerktechnologie

Waaraan denk jij bij het ‘netwerk van de toekomst’? Aan almaar meer bandbreedte en almaar hogere snelheden? Begrijpelijk. Want voor menselijke communicatie – inclusief tussen mensen en machines – zijn dat de belangrijkste criteria. Daarom wordt 5G zo vaak geprezen als de technologie waarmee je een langspeelfilm downloadt in een paar seconden.

Maar voor IoT-toepassingen gelden andere eisen. Afhankelijk van de toepassing kan een kleine signaalvertraging (latency) letterlijk levens kosten. Andere toepassingen hebben juist een veel mindere snelheid nodig dan die voor onderweg televisie kijken 

Neem nu Industrie 4.0. Door de machines in zo’n fabriek van de toekomst draadloos met elkaar te verbinden, kun je veel flexibeler produceren. Maar dat doe je niet met wifi. Want een connectie die ‘even’ uitvalt, kan je meteen tienduizenden euro’s kosten.

Bovendien: als cobots in real time samenwerken met mensen en met elkaar, moet de vertraging minimaal zijn.

Daarom werkt imec aan technologieën zoals 5G en 6G, Massive MiMo en Distributed MiMo. Je vindt hierover meer info op onze corporate website

Daarnaast zetten we artificiële intelligentie in om ervoor te zorgen dat verschillende zenders het draadloze spectrum efficiënter delen. In 2019 schopten we het daarmee tot de finale van de DARPA Challenge.

Essentieel voor energie-efficiënte AI

Artificiële intelligentie gaat een nieuwe fase in. Voor toepassingen zoals de zelfrijdende auto is het nodig dat de rekenkracht verhuist van de centrale cloud naar de rand van het netwerk.

Die randapparaten zullen intenser met elkaar communiceren – wat de nodige energie kost. Willen we vermijden dat de doorbraak van AI zorgt voor een onaanvaardbare ecologische voetafdruk? Dan moeten we de energie-efficiëntie van onze netwerktechnologie optrekken met een factor 10 tot 100. Ook dat is een van de aandachtspunten van ons onderzoek.

Meer weten?

Neem gerust contact op

 

Wireless community
Wireless Community

Experten in draadloze communicatietechnologie vinden elkaar in deze technologiecommunity.

Kris Hermus

Kris Hermus