/Vlaamse innovatiemotor/Kennisuitwisseling/Artificiële intelligentie

Artificiële intelligentie

Artificiële intelligentie is klaar om elke sector te veranderen. Maar is jouw bedrijf al klaar voor artificiële intelligentie? Imec nodigt je uit om samen de mogelijkheden van AI te verkennen. Met oog voor technologievereisten én businessnoden.

Tot voor kort vond je artificiële of kunstmatige intelligentie alleen terug in boeken of filmscenario’s. Maar door de enorme vooruitgang op het gebied van rekenkracht en connectiviteit worden beloftes nu stilaan werkelijkheid. En dat in alle sectoren van onze economie, en op alle vlakken van ons bestaan.

Wil je als bedrijf – ook als kmo – je concurrentiekracht behouden? Dan moet je op zijn minst de mogelijkheden van artificiële intelligentie onderzoeken. Imec helpt je om klaar zicht te krijgen op wat er nu al kan, wat de uitdagingen zijn en hoe je de brug slaat tussen de technologie en jouw businessnoden.

Kom eens praten

Artificiële intelligentie vandaag

Wat is artificiële intelligentie (AI) eigenlijk? Kunstmatige intelligentie is het concept waarbij apparaten en software 'denken als mensen'. Ze kunnen dus redeneren, plannen, leren en taal begrijpen.. om uiteindelijk zelfstandig problemen op te lossen. Bijvoorbeeld de ontrafeling van het menselijke genoom.

In die vorm wordt artificiële intelligentie al breed gebruikt, ook voor commerciële toepassingen van bedrijven van elke omvang. Zo kan je met artificiële intelligentie productiedata analyseren en zo je maakproces optimaliseren. Of in je klantendata op zoek gaan naar aankooppatronen – om haarfijne aanbevelingen te doen.

Artificiële intelligentie morgen

Die goed ingeburgerde toepassingen van kunstmatige intelligentie zijn allemaal gebaseerd op massa’s data die worden geanalyseerd op superkrachtige centrale computers in de cloud. Die methode is niet meer werkbaar voor de volgende golf van AI-toepassingen, zoals:

  • zelfrijdende auto’s die in een fractie van seconde beslissen tussen remmen, sturen of gas geven
  • industriële robots die ogenblikkelijk reageren op hun notoir onvoorspelbare menselijke collega’s
  • draagbare medische sensoren die ons continu feedback geven over onze gezondheid

Het gaat dus om toepassingen die vaak:

  • tijdkritisch zijn, en het zich dus niet kunnen veroorloven om data heen en weer naar de cloud te sturen
  • nauwkeurigheid vereisen, en dus over voldoende rekenkracht moeten beschikken
  • verspreid liggen over verschillende kleine apparaten (zoals sensors), en dus energiezuinig moeten zijn

Bovendien is ook privacy en security vaak een issue. Denk aan medische gegevens of concurrentiegevoelige data die we liever niet naar een cloudserver op een onbekende locatie sturen.

Ga samen met ons de AI-uitdagingen aan

De nieuwe generatie AI-toepassingen vraagt om een combinatie van krachtige, compacte en zuinige toepassingen met daarvoor geoptimaliseerde algoritmes. En dat is precies de handschoen die imec opneemt met zijn programma rond artificiële intelligentie.

De Vlaamse industrie is daarbij een cruciale partner. Artificiële intelligentie is bijvoorbeeld vaak een factor bij imec.icon-projecten of proeftuinen zoals smart maintenance. 

Daarnaast maakt imec deel uit van het AI Flanders-programma dat de huidige kennis en research rond AI ter beschikking stelt van de Vlaamse industrie.

Klaar om samen met ons de toegevoegde waarde van AI in jouw sector te ontdekken?

Neem dan snel contact met ons op

Ontdek meer

Vlaams AI-onderzoeksprogramma
Vlaams AI-Onderzoeksprogramma

Imec is een van de partners van een programma dat de kennis over, en het gebruik van artificiële intelligentie in Vlaanderen moet aanzwengelen.