Bilateraal onderzoek
Neem een voorsprong op je concurrenten dankzij een bilaterale samenwerking met imec.
Coöperatieve R&D samenwerking
Beperk je risico’s en verlaag je kosten door samen met andere bedrijven precompetitief onderzoek te voeren.
Voorbeelden
Verken de manieren waarop imec de toekomst verandert.
imec.istart
Wil je een versnelling hoger schakelen met je techstart-up? Klop dan aan bij imec.istart.
imec.xpand
Wil je met nanotechnologie de markt op? Imec.xpand ondersteunt je van begin tot eind.
Spin-offs
Verken hier de lijst van spin-offbedrijven van de Vlaamse innovatiehub voor nano-elektronica en digitale technologie.
/Kalender/Trefdag Digitaal Vlaanderen

Trefdag Digitaal Vlaanderen

November 26, 2020 | Online

Livesessie 'Vlaamse basisdata en Open Digital Twins'

Sprekers:
Philippe Michiels (imec), Veerle Beyaert (Informatie Vlaanderen)

Inhoud:
Bij het realiseren van een Digital Twin voor steden en gemeenten worden we geconfronteerd met verschillende uitdagingen. Data uit verschillende bronnen, kwaliteit en snelheid moeten in verband gebracht worden met elkaar in de modellen van de Digital Twin. Vandaag is het vaak moeilijk die correlatie te leggen door het ontbreken van stabiele, kwaliteitsvolle en interoperabele gegevens. In deze sessie tonen we hoe de Vlaamse basisregisters deze nodige stabiliteit en interoperabiliteit bieden. We tonen o.a. dat life cycle management van de objecten bijdraagt tot yesterday – today en tomorrow projecties voor de CityFlows en andere use cases.  

Livesessie 'Over digitale transformatie en persoonlijke gezondheidspaden'

Sprekers:
Wouter Van Den Bosch en Lynn Coorevits (imec)

Inhoud:
Covid-19 is een gezondheidscrisis maar het is veel meer dan dat. Het is een kantelpunt. De digitale transformatie in de gezondheidszorg (door plotse adoptie en implementatie van bestaande digitale hulpmiddelen) die op gang gebracht werd is ongezien. Ook het ontsluiten van COVID-19 gerelateerde data naar de zorgverstrekkers, burgers en beleid heeft ervoor tot een positieve evolutie geleid. Door juiste relevante inzichten te krijgen, kan men beter geïnformeerde beslissingen nemen waarbij men bewust is van de gevolgen van elk van die beslissingen. Dit toonde meteen ook dat preventie kan werken en de burger bereid is verantwoordelijkheid te nemen voor zijn/haar eigen gezondheid. Door lessen te trekken uit de ervaring en verder te bouwen op de positieve aspecten die deze omwenteling heeft op gang gebracht kan Vlaanderen niet alleen deze crisis te boven komen maar het gezondheidsbeleid meteen hervormen en verbeteren, zowel voor de burger als voor de zorgactoren. Dit kan leiden tot betere inzichten in persoonlijke gezondheidspaden die ons in staat kunnen stellen.

Livesessie 'Nieuwe opportuniteiten door geconnecteerde mobiliteit: CityFlows & Mobilidata’

Sprekers:
Ellie Dhondt (imec) & Erika Decorte (Mobilidata) 

Inhoud:
CityFlows

Mensen laten een stad bruisen en voor beleidsmakers is het van cruciaal belang om een inzicht te krijgen in de reële mobiliteitsstromen. Imec onderzoekt hoe verkeersgerelateerde gegevens (van bijv. wifiscanners, tellussen en sensoren) van iedereen die zich in de stad beweegt, kunnen worden gebundeld in een totaaloverzicht. Door inzicht te krijgen in waar mensen wandelen, fietsen, pendelen, rijden in de stad zou er bijvoorbeeld kunnen worden nagegaan wat de impact is op het verkeer als je straten gaat afsluiten of eenrichtingsverkeer gaat invoeren. Geen onrealistische vraag  als je denkt aan grote evenementen, uitzonderlijke pandemieën, enz. In deze sessie vertelt Ellie Dhondt hoe de mobiliteitsstromen gebruikt kunnen worden bij de opmaak van een toekomstgericht beleid in Vlaamse steden en gemeenten.  

Mobilidata

Het Vlaamse verkeerslandschap verbeteren, vraagt veel expertise en een hechte samenwerking. Daarom zetten meerdere Vlaamse overheidsinstellingen samen met imec hun schouders onder het Mobilidata-programma. Mobilidata realiseert nieuwe realtime mobiliteitsoplossingen op basis van een digitale infrastructuur, slimme verkeerslichten en kwalitatieve, duurzame databronnen.  

In deze sessie focust projectverantwoordelijke Erika Decorte van het Agentschap Wegen en Verkeer op de uitdagingen voor beleidsmakers en overheden. Geconnecteerde verkeersoplossingen vragen nieuwe inzichten maar bieden ook een unieke kans om het verkeer in Vlaanderen veiliger, vlotter en milieuvriendelijker te maken.

Livesessie ‘De rol van i-Learn en Smart Education @ Schools bij de digitalisering van het Vlaamse onderwijs’           

Sprekers
Katrien Levrie (imec) & Julie desmet (KU Leuven)

Inhoud:

De grote diversiteit in de Vlaamse klassen en de toenemende digitalisering van de maatschappij stellen het onderwijsveld voor grote uitdagingen. Hoe kunnen leerkrachten onderwijs op maat bieden van leerlingen met verschillende noden, zodat zij betere resultaten behalen? En hoe kunnen leerkrachten de vaardigheden aanbrengen die hun leerlingen nodig zullen hebben in de digitale maatschappij? In opdracht van de Vlaamse Overheid zet imec zich in om oplossingen te vinden voor dit probleem, in samenwerking met onderzoekspartner KU Leuven. In deze sessie worden het i-Learn programma en het onderzoeksprogramma Smart Education @ Schools voorgesteld, met aandacht voor de impact van deze programma’s op het onderwijsveld, op de EdTech sector, en op onderzoek in Vlaanderen. 

Registreer